Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Έφεσος, η αναστήλωση των κατοικιών της αρχαίας πόλεως - Τουρκία

Ένας περίπατος στην αρχαία Έφεσο, όπου η πόλη ειναι σε πολύ καλή κατάσταση από τις εργασίες αναστηλώσεώς της. Όπου αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί, είναι μια πολύ καλή ιδέα. 
 Μια αρχαία ελληνική πόλη αργότερα έγινε μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό άνω των 250.000 τον 1ο αιώνα π.Χ.
  Ποια ήταν εκπληκτικό ότι κατόρθωσε να έχει διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, σε πολύ καλή κατάσταση έτσι ώστε να μπορεί όποιος την επισκεφθεί να πάρει μια αξιοσημείωτη αίσθηση για το ποια πόλη, τα σπίτι της και πως ήταν η ζωή
 Ειδικότερα, τα αρχαία διαμερίσματα, είναι πλήρως ανασκευασμένα , επιτρέποντάς εις τον επισκέπτη να δει και τα πολυτελή σπίτια κάποτε κατοικούντο από πλούσιους Εφεσίους.

Το θέατρο είναι κτισμένο από τους Έλληνες, το οποίο αργότερα διευρύνθηκε από τους Ρωμαίους για να γίνουν σε αυτο αρένες, ιπποδρομίες κυριότερα.

Η Αρχαία Έφεσος που πρωτοστάτησε για 2.000 χρόνια στις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου, δεν είναι τυχαίο ότι ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερες από 500 ελληνικές πόλεις που αναπτύχθηκαν την ίδια εποχή, όπως είναι η Μίλητος, η Πέργαμος, η Αλικαρνασσός...


Ένα ζευγάρι νιόπαντρων βγάζει φωτογραφίες του γάμου τους ενώ η θερμοκρασία είναι 90 βαθμοί Φαρενάιτ.


Στο σημείο αυτό έχει κατασκευασθεί ένα σκέπαστρο ώστε να προστατεύονται τα σπίτια από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά να προστατευθούν και αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν μέρος εις τις ανασκαφές και την αποκατάσταση των κτιρίων.
Ο χάρτης δεικνύει τα σημεία που είναι ανακατασκευασμένα, αλλά και αυτά που ανασκευάζονται αυτήν την στιγμή.

Εις την φωτογραφία άνωθεν είναι ευδιάκριτο σε πόσο καλή κατάσταση είναι οι τοιχογραφίες.

Ακολουθούν υπέροχες τοιχογραφίες




Ακολουθεί το υπέροχο αποχετευτικό και αρδευτικό σύστημα. 
η ανωτέρω πινακίδα αναφέρει τα ακόλουθα : 
Μονάδα κατοικίας 2
Τα δωμάτια SR 27 και SR 29
Η αυλή (SR 27) περιβάλλεται από τέσσερις κίονες και βρίσκεται κοντά στην είσοδο (SR 27c) από το δρόμο που οι βοηθητικοί χώροι προσβάσιμα. Το αποχωρητήριο (SR 29) ήταν επιπλωμένα με παγκάκια στις τρεις πλευρές, τα περιττώματα διοχετευοντο σε ένα κεντρικό κανάλι. Οι τοιχογραφίες που παρέχονται με πολλά γκράφιτι που παραπέμπουν στον ιδιοκτήτη (Γ. Vibius Salutaris). Αργότερα, σε μια κουζίνα (SR 27α) η οποία κτίστηκε πλησίον του περιστυλίου της αυλής (SR 27), το οποίο ήταν προσιτό από μεγάλη περίστυλη αυλή (SR 22/23). Εδώ υπάρχει επίσης και ένας φούρνο όπως και τα κανάλια τα αρδευτικά και τα αποχετευτικά να είναι ακόμη σε καλή κατάσταση διατηρήσεως.

Και οι τρεις τελευταίες φωτογραφίες έχουν πολύ ωραία ψηφιδωτά μιας των ανακατασκευασμένων κατοικιών.

Οι φωτογραφίες προέρχοτναι από την ακόλουθο ιστοσελίδα : όπου διαφημίζει μια επίσκεψη εις την αρχαία Έφεσο. 
πηγή : 

http://www.apartmenttherapy.com/ephesus-terrace-houses-the-fan-153883







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου