Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ανακαλύφθηκε Πύλη εις το Καρνάκ, πλησίον εις τον ναό του Λούξορ που οδηγεί εις τους βασιλικούς θησαυρούς - Αίγυπτος


Λιθόκτιστη πύλη , 2.700 ετών, που ανήκει στον βασιλιά της Νουμπίας, Σαμπάκα, έφεραν στο φως Γάλλοι και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στην περιοχή του Νείλου.
Η πύλη βρέθηκε στο Καρνάκ,  κοντά στον ναό  του Λούξορ, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχαιολογικές αρχές.
Η αρχαία πύλη βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οδηγεί στην αίθουσα στην οποία βρίσκονταν οι θησαυροί του Αιγύπτιου Βασιλιά.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ένα στοιχείο από την 25η Δυναστεία και αυτό είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού δεν καταστράφηκε από την επόμενη Δυναστεία», δήλωσε ο Αιγύπτιος  Mansur Boraik, επικεφαλής του  γαλλο-αιγυπτιακού Κέντρου Ερευνών των Ναών του Καρνάκ.
Η πολύχρωμος πύλη έχει χαρακτικά που απεικονίζουν τον βασιλιά Σαμπάκα που προσφέρει τη θεά της αλήθειας Μάατ στον Θεό του Άμμωνα Ρα, τη μεγάλη θεότητα.
«Η αιγυπτιακό- γαλλική αποστολή πέτυχε σημαντικές ανακαλύψεις από την 18 έως την 25η Δυναστεία», διευκρίνισε ο υπουργός αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας.
Η αποστολή ανακάλυψε επίσης έναν πέτρινο τοίχο γύρω από το ναό του Πταχ,  τη θεότητα της πόλης Μέμφις. Ο ναός αυτός κατασκευάστηκε αργότερα  την εποχή του Μέσου Βασιλείου και ανακαινίστηκε από τον Σαμπάκα.
Η μεικτή αρχαιολογική ομάδα θα εργαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να  δοθεί στους επισκέπτες τον επόμενο χειμώνα.
«Η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει ότι ναός του Καρνάκ εξακολουθεί να προσφέρει πολλά μυστικά τα οποία πιθανόν να αποκαλυφθούν τα επόμενα χρόνια»  θα πεί ο Dominique Valbelle της γαλλικής ερευνητικής αποστολής.
Επί εποχής Σαμπάκα ιδρύθηκε η πρωτεύουσα των Θηβών και πιστεύεται ότι έχει επενδυθεί με μεγαλειώδη θρησκευτική αρχιτεκτονική.

Πηγή: heraldsun.com.au
 http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/07/blog-post_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου