Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αναστήλωση της αρχαίας πόλεως των Τράλλεων


Η αρχαία πόλη των Τράλλεων στο Αϊδίνιο της Τουρκίας αποκαθίσταται σταδιακά μετά από τις ζημιές που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από την έντονη σεισμική δραστηριότητα. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, την αρχαία πόλη θα μπορέσουν να επισκεφτούν περισσότεροι τουρίστες.


Χτυπημένη από μια σειρά σεισμών, η αρχαία πόλη των Τράλλεων θα ανακτήσει ένα μέρος της παλιάς της αίγλης με μια σειρά αποκαταστάσεων που αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή.


«Ένα κτίριο που σχηματίζει την πύλη εισόδου στο Γυμνάσιο και η οποία έγινε το σύμβολο του Αϊδινίου, έχει υποστεί τις σημαντικότερες βλάβες που οφείλονται σε σεισμούς», δήλωσε ο Nuri Aktakka, Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού του Αϊδινίου. «Μέρος του έργου αποτελεί η ενίσχυση και ο φωτισμός του, έτσι ώστε να είναι ορατό ακόμη και από την είσοδο της πόλης. Επίσης, οι συνεχόμενες αποκαταστάσεις θα αναβιώσουν έναν περίστυλο δρόμο που ανακαλύφθηκε στις Τράλλεις. Η αρχαία πόλη θα γίνει ένα μέρος που θα αξίζει μια επίσκεψη μέσα στο χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις συνεχίζονται στην αρχαία πόλη από το 2012, προσθέτοντας ότι μετά από τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, οι Τράλλεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν πολλούς τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα για τις αποκαταστάσεις», δήλωσε ο Aktakka είπε. «Η αρχαία πόλη των Τράλλεων ήταν ένα από τα κορυφαία κέντρα τεχνών και οικονομίας στην εποχή της. Οι μνημειακές αρχιτεκτονικές κατασκευές της πόλης έχουν αποκαλυφθεί ενώ έχουν έρθει στο φως και τα κατάλοιπα αθλητικών εγκαταστάσεων. Η πόλη φέρει τέτοια χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν τις δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή πολλών εποχών. Δουλεύουμε σκληρά για να γίνει ένα μέρος που θα επισκεφθούν οι τουρίστες», συμπλήρωσε.

Αποκατάσταση αρχαίου δρόμου

Ο επιστημονικός σύμβουλος για τις ανασκαφές, η Aslı Saracoğlu καθηγήτρια του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Adnan Menderes (ΕΚΧ) δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης στην αρχαία πόλη επικεντρώθηκαν στον αρχαίο δρόμο, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς.

«Γνωρίζουμε ότι οι Τράλλεις είχαν καταστραφεί από τους σεισμούς στην αρχαία εποχή. Ο περίστυλος δρόμος της πόλης είναι ένας από τους σεισμόπληκτους τομείς. Ένας αριθμός στηλών έχουν αποκαλυφθεί και έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση τους. Η αρχαία οδός, η οποία έχει καταστήματα της Ρωμαϊκής εποχής θα πρέπει να αποκατασταθεί με όλες τις συνιστώσες της», δήλωσε.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι ανακάλυψαν διάφορα αντικείμενα που αντανακλούν τις παραδόσεις της εποχής όπως κεραμική, ψηφιδωτά και ανάγλυφα. 

«Όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για επίσκεψη», δήλωσε.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου