Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Άσσος το θέατρο της αρχαίας πόλεως αποκαθιστάται


Το θέατρο της αρχαίας Άσσου

Το διάσημο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου στην Αττάλεια της Τουρκίας θα έχει να αντιμετωπίσει σύντομα αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς οι πολιτιστικές αρχές του Çanakkale αρχίζουν εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου στην αρχαία ελληνική πόλη της Άσσου, έτσι ώστε να μπορεί κι αυτό να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.


«Με την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, το αρχαίο θέατρο θα μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις με κοινό 4.000 έως 5.000 ατόμων», δήλωσε ο Nurettin Arslan, καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart UniversityOMÜ). Ο ίδιος επισημαίνει ότι ορισμένες από τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου θα ολοκληρωθούν ανάλογα με το ύψος της χρηματοδότησης.
Μετά την αποκατάσταση το αρχαίο θέατρο αναμένεται να φιλοξενήσει συναυλίες και φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ο Arslan επεσήμανε την συμμετοχή πολλών αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και ακαδημαϊκών που θα εργαστούν φέτος στην ακρόπολη της Άσσου, οι οποίοι θα επικεντρώσουν πρώτα τις προσπάθειες τους στους λόφους της αρχαίας πόλης. Οι λόφοι βρίσκονται 238 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω σε αυτούς υπάρχουν τα κατάλοιπα του Ναού της Αθηνάς, δωρικού ρυθμού. Έξι από τους 38 αρχικούς κίονες εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή.

Πολλά από τα κτίρια στην αρχαία  Άσσο κατασκευάστηκαν με ανδεσίτη, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα που είναι πολύ δύσκολο στην επεξεργασία, αλλά και πολύ ανθεκτικό στη φθορά. 

Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε αρχικά τον 6ο αιώνα π.Χ. στον χώρο όπου υπήρχε ανενεργό ηφαίστειο.

Περιοχές ερευνών

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η αρχαία πόλη ήταν διάσημη σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο για τις σαρκοφάγους της. «Οι σαρκοφάγοι που κατασκευάσθηκαν στην αρχαία Άσσο εξήχθησαν σε πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο των νέων ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν επίσης να αναστηλώσουν τις πύλες της νεκρόπολης.

Η αποκατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας για την αρχαία Άσσο σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς υπήρχαν πολλές καλά προστατευόμενες περιοχές στην είσοδο της πόλης, που θα είναι και το επίκεντρο των φετινών ανασκαφών.

Είναι πιθανό να βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της περιοχής γύρω από τον αρχαίο ναό της Αθηνάς, να είναι χτισμένο στην κορυφή μιας ορθοπλαγιάς από τραχίτη. Από την θέση του ναού, είναι δυνατόν σήμερα να δεις κανείς το νησί της Λέσβου προς τον νότο, την Πέργαμο στα νοτιοανατολικά, και το όρος Ίδη της Φρυγίας στα ανατολικά. Στα βόρεια, μπορεί κανείς να δει τον ποταμό Tuzla, ενώ στα βορειοδυτικά, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την πύλη της αρχαίας πόλης που διαθέτει δύο τεράστιους κίονες της Ελληνιστικής περιόδου που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου