Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πλησίον της αρχαίας πόλεως της Λαοδίκειας, ανακαλύφθηκε ναός της Θεάς Αθήνας ως θεάς της Υφαντουργίας







Κοντά στην αρχαία πόλη της Λαοδίκειας, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών  ανακαλύφθηκε ναός της Αθήνας, της θεάς της υφαντουργίας, στην οποία ήταν αφιερωμένος, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.



Ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Δρ Τζελάλ Σιμσέκ, δήλωσε ότι τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φώς αντανακλούν μια ιστορία 4 χιλιάδων ετών.

Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν στο ιερό που ανακαλύφθηκε, στο οποίο εντοπίστηκαν κίονες ύψους 15 μέτρων και συνολικού βάρους 12 τόνων. Στο σημείο του αρχαίου ναού βρέθηκαν  αρχαία νομίσματα.



Ο Τούρκος αρχαιολόγος δήλωσε ότι ο ναός από τα αρχαιότητα είχε χτιστεί  τρεις φορές για διαφορετική λατρεία. Κατ’ αρχήν ο ναός ήταν αφιερωμένος στον ηγέτη θεό, τον Δία. Κατά τη δεύτερη περίοδο του ναού αφιερώθηκε στη θεά της υφαντουργίας, την Αθηνά. Η τρίτη περίοδος του ναού  δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη σε ποιον θεό ήταν αφιερωμένος.



Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, ο αρχαιοελληνικός ναός της Λαοδίκεια  καταστράφηκε τον 4ο αιώνα μετά Χριστό, κατά την εποχή που η περιοχή ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, στα χρόνια του  αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.



Από την υποδοχή του ναού διασώζεται  μία στήλη στην οποία αναφέρεται η θεά Αθηνά ως θεά της υφαντικής τέχνης. Η στήλη περιέχει τη μορφή της Αθηνάς. Από τις επιγραφές που διασώθηκαν – ελληνικές επιγραφές- αναφέρονται σε εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς, είπε ο Σιμσέκ.



Σύμφωνα με τις πηγές, η πόλη Λαοδίκεια της Μικράς Ασίας ήταν ξακουστή στην αρχαιότητα για την υφαντική της τέχνη και για τις εξαγωγές των υφαντών της στον αρχαίο κόσμο, σημειώνει το δημοσίευμα.



[οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Denizli]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου