Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η αρχαία Ιασός της Μικράς Ασίας αναδύεται από τις στάχτες της Θήρας


Το αρχαίο θέατρο της Ιασού, στη Μικρά Ασία

Η αρχαία Ιασός (Ἰασός ή Ἰασσός) είναι μία από τις πιο σημαντικές πόλεις  και λιμένες της αρχαίας Καρίας, στη σημερινή τουρκική επαρχία Muğla.

Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης, χάρη στις νέες ανακαλύψεις, αναδύεται μέσα από τις ηφαιστειακές στάχτες της έκρηξης της Θήρας.
Ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή επί μισό αιώνα, έχουν εντοπίσει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής, περί τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.


Φέτος οι ανασκαφές στην Ιασό έχουν φέρει στο φως ένα σύστημα αποχέτευσης στην 4.000 ετών πόλη καθώς και σήραγγες στο  αρχαίο θέατρο της.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου έχουν πρόσφατα ανακαλύψει και άλλα νέα στοιχεία και έχουν προβεί σε μια πολύ σημαντική διαπίστωση: η αρχαία πόλη είχε θαφτεί κάτω από ένα βουνό από τέφρα που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Θήρα της Σαντορίνης, πριν περίπου από 3.600 χρόνια.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από την παγκοσμίου φήμης ιταλική αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου  Studi Delle Tuscia.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Marcello Spanu, συνεργάζεται με τους  βοηθούς αρχαιολόγους  Emanuele Borgia και Sevki Bardakçı, την αξιωματούχο του υπουργείου Τουρισμού και Κουλτούρας, Selvet Karamahmut, και 28 άλλους Ιταλούς αρχαιολόγους, καθώς και φοιτητές, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει πρόσφατα νέα ιστορικά μνημεία μέσα στην αρχαία πόλη.

Ο Spanu δήλωσε ότι οι στήλες που βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, περιέχουν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης.

«Μετά από την έκρηξη της Θήρας, η οποία προκάλεσε την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού στα νησιά της Κρήτης και της Σαντορίνης, η αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, καλύφθηκε από στάχτη  και παρέμεινε έτσι για ένα διάστημα.

»Αυτός είναι ο λόγος που το αποχετευτικό σύστημα και οι σήραγγες στο αρχαίο θέατρο δεν έχουν αλλάξει. Στο τέλος των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης, το έργο για το οποίο ξοδεύονται  περίπου 100 χιλιάδες τουρκικές λίρες ετησίως, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει το κέντρο έλξης της Τουρκίας, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά πάρκα», είπε ο Σπανού.


Εξάλλου, ο Sevki Bardakçı, Τούρκος αναπληρωτής επικεφαλής των ανασκαφών που εργάζεται στο  ερευνητικό Ινστιτούτο Μεσογειακών Πολιτισμών, δήλωσε ότι θα αποκατασταθεί η αγορά της αρχαίας πόλης, οι ιεροί χώροι της Αρτέμιδος και της Εστίας, η περιοχή του Διός του Μεγίστου, τα ψηφιδωτά των αρχαίων οικιών, η ακρόπολη, καθώς και το δυτικό λιμάνι και το νεότερο κάστρο της περιοχής.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι η προσέλκυση επισκεπτών στην Ιασό, την αρχαία πόλη της Καρίας και γενικότερα στην περιοχή του χωριού Kiyi Kişlacık- όπως ονομάζεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου