Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Ο Διόνυσος στο Βόρειο Εύξεινο Πόντο»


 Ιανουάριος 27, 2014.

Οδησσός.


Οι εκδόσεις «Πετσάτνι Ντόμ» [Печатный дом-Τυπογραφείο] στην Οδησσό δημοσίευσαν το βιβλίο του Ντμίτρι Βαλεντινόβιτς Χαμούλ «Ο Διόνυσος στον βόρειο Εύξεινο Πόντο- Τέχνη και Λατρεία».


«Η μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας, η οποία έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της τέχνης σε όλον τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους μελετητές. Υπενθυμίζουμε ότι ο Διόνυσος ( κατά τους Ρωμαίους ‘ Βάκχος’ ) ήταν ο θεός της οινοποιίας, του κρασιού, της ευθυμίας και εισήχθη στην αρχαία Ελλάδα από τη Θράκη», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Η μονογραφία του Χαμούλ αφιερώνεται στον πολιτισμό και την τέχνη για την κατανόηση του διονυσιακού μύθου μέσα από το πρίσμα της διονυσιακής εικονογραφίας και λατρείας από έργα ζωγραφικής,  γλυπτικής και αγγειογραφίας τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφές αρχαίων πόλεων στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Η έκδοση αναδεικνύει το εύρος των θεμάτων που αναδύονται από τον μυθικό Διόνυσο και η αντανάκλασή του στα έργα της αρχαίας τέχνης.

Ο συγγραφέας δίνει το δικό του ορισμό  στην έννοια του «μύθου», αποκαλύπτει την έννοια της κυκλικής δομής του Διονυσιακού Μύθου με κεντρικό θέμα την ιερή σύζευξη του Διονύσου, με θνητούς αρχαίους ήρωες, ως απόσταγμα αυτής της θεότητας, καθώς και άλλων θεών.


Ο Χαμούλ αποκαλύπτει, επίσης, τη χθόνια (απόκοσμη) σημασιολογία των εικόνων από την άποψη της διονυσιακής απεικόνισης σε αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ.
Επίσης, επικεντρώνεται στα θεμελιώδη στοιχεία της  παγανιστικής διονυσιακής λατρείας που πέρασαν μέσα στο Χριστιανισμό.

Το βιβλίο προορίζεται για πολιτιστικές μελέτες, ιστορικούς της τέχνης, αρχαιολόγους, ιστορικούς, θεολόγους και όσους ενδιαφέρονται για την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας στη σύγχρονη πραγματικότητα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου