Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο αρχαίος λαβύρινθος που απειλεί να καταπιεί τη Ρώμη!


Κάτω από τους δρόμους της αιώνιας πόλης, της Ρώμης βρίσκεται μια άλλη ολόκληρη πόλη. Πρόκειται για ένα γιγάντιο δίκτυο - λαβύρινθο που αποτελείται από εκτενείς στοές και περάσματα.


Το αρχαίο αυτό δίκτυο είχε φτιαχτεί από τους αρχαίους Ρωμαίους και σιγά σιγά καταρρέει.

Το 2011 είχαν σημειωθεί 44 περιστατικά όπου κυριολεκτικά άνοιξε η γη στη Ρώμη και δρόμοι κατέρρευσαν. Το 2012 ο αριθμός αυξήθηκε σε 77 και το 2013 σε 83!

Οι γεωλόγοι κάνουν τώρα υπεράνθρωπες προσπάθειες να χαρτογραφήσουν αυτό τον υπόγειο λαβύρινθο για να κάνουν έργα συντήρησης γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί.



Ολόκληρη η περιοχή που "πατά" η Ρώμη είναι ηφαιστειογενή ιζήματα. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει ότι τα ηφαιστειογενή πετρώματα είναι ανθεκτικά αλλά και εύκολο να σκαλιστούν.

Έτσι έφτιαξαν αυτό το υπόγειο δίκτυο τούνελ ως καταφύγιο αλλά και τρόπο διαφυγής σε περίπτωση επιθέσεων.




Δυο παράγοντες όμως υποσκάπτουν τη σταθερότητα των πετρωμάτων αυτών. Το ένα είναι ο αέρας. Όταν γίνονται ανασκαφές και τα πετρώματα έλθουν σε επαφή με τον αέρα, αρχίζει η διάβρωση. Ο δεύτερος είναι ο άνθρωπος. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν να σκαλίζουν αυτές τις στοές και μετέπειτα στην ιστορία. Επίσης συχνά χρησιμοποίησαν τα πετρώματα αυτά για να χτίσουν σπίτια και άλλα κτίρια.

Οι ρωγμές όμως που έκαναν στα πετρώματα αυτές οι επεμβάσεις δεν σταματούν πλέον. Και με τη διάβρωση αυτός ο θαυμαστός λαβύρινθος κινδυνεύει να καταρρεύσει καταπίνοντας ολόκληρη την πόλη!


Πηγή: News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου