Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ανακαλύφθηκαν 45 άθικτοι τάφοι με διακοσμημένους σαρκοφάγους εις την Αίγυπτο

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Φαγιούμ έφεραν στο φως 45 άθικτους αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους, πλήρεις  με ζωγραφισμένους σαρκοφάγους, όπως δημοσίευσε η Νεβινέ Ελ Αρέφ.

Οι αρχαιολόγοι  κατά τη διεξαγωγή τακτικών ανασκαφών στο Λαχούμ της Φαγιούμ, την περασμένη εβδομάδα ‘έπεσαν’ επάνω σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη, ένα αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο.


Η αιγυπτιακή ομάδα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων βρήκε 45 τάφους από διαφορετικές περιοχές της εποχή Φαραώ και κάθε τάφος περιέχει μια ζωγραφισμένη σαρκοφάγο, με τη μούμια του νεκρού μέσα σε αυτήν.

Ο γ.γ.  του Συμβουλίου, Ζάχι Χαουάς, είπε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής εργασίας αποκαλύφθηκε τάφος που χρονολογείται από την  18η Δυναστεία ( 1550-1295 π.Χ.) και περιέχει 12 ξύλινες σαρκοφάγους, στοιβαγμένες η μία  επάνω στην άλλη.

Κάθε σαρκοφάγος περιείχε μια καλοδιατηρημένη μούμια. Οι μούμιες είχαν σκεπαστεί με σκληρό χαρτόνι από πάπυρο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με θρησκευτικά κείμενα από το Βιβλίο των Νεκρών και σκηνές που χαρακτηρίζουν τις διάφορες αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες.

Η αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε επίσης και άλλα τέσσερα νεκροταφεία. Το πρώτο χρονολογείται στην Πρώτη και Δεύτερη Δυναστεία (περ. 2750-2649 π.Χ.), το δεύτερο από το Μέσο Βασίλειο (2030-1660 π.Χ.) και το τρίτο και τέταρτο από το Νέο  Βασίλειο (1550-1070 π.Χ.) και την ύστερη εποχή (724- 343 π.Χ.)

Ο Αμπντέλ Ραχμάν ελ Αβδί, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής τόνισε ότι από στην πρώτη και δεύτερη δυναστεία ανήκουν 14 τάφοι οι οποίοι είναι άθικτοι και περιλαμβάνουν όλον το νεκρώσιμο εξοπλισμό, μαζί με μια ξύλινη σαρκοφάγο που περιέχει μια μούμια τυλιγμένη με λινό ύφασμα.

Στο Μέσο και Νέο Βασίλειο ανήκουν 31 τάφοι, οι περισσότεροι των οποίων χρονολογούνται από την 11η και τη  12η  δυναστείες (2030-1840 π.Χ.)

Κάθε τάφος περιέχει μια ζωγραφισμένη ξύλινη σαρκοφάγο που φέρει από μια μούμια τυλιγμένη σε χονδρό χαρτόνι το οποίο είναι διακοσμημένο με θρησκευτικά κείμενα, που οδηγούν το νεκρό μέχρι τον άλλο κόσμο, καθώς και σκηνές από διάφορες θεότητες όπως ο ΄Ωρος, η Άθωρ, Χνουμ και Άμμων.

Πέρυσι η ίδια αποστολή βρήκε 53 τάφους που χρονολογούνται  από το Μέσο και Νέο Βασίλειο, καθώς και από την ύστερη περίοδο και τη ρωμαϊκή εποχή.
Πηγή: Αλ Αχράμ
πηγή αναδημοσιευσεως : http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/05/45.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου