Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι στο Ισραήλ πωλούνται 126 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από την περίοδο των αναταραχών


Το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού και Μνημείων, ενημέρωσε την Ιντερπόλ ότι 126 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από αιγυπτιακά μουσεία, εποχής Φαραώ, εμφανίστηκαν σήμερα (χθες) σε δύο αίθουσες δημοπρασιών στην Ιερουσαλήμ και το υπουργείο ζήτησε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα  «αλ Μάσρι αλ Γιούμ».

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, που την υπογράφει ο υπουργός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ,  οι αιγυπτιακές αρχές επικοινώνησαν με την Ιντερπόλ στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσει το θέμα στην Ιερουσαλήμ και να ζητήσουν από τις Ισραηλινές Αρχές να προβούν σε έρευνα από πού έχουν προέλθει τα αρχαία φαραωνικά αντικείμενα στις αίθουσες δημοπρασιών.

Ωστόσο, ο Ιμπραχίμ δήλωσε ότι η αυθεντικότητα των έργων δεν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Επίσης ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι  το υπουργείο επικοινώνησε με το  Υπουργείο Εξωτερικών για να ειδοποιήσει την αιγυπτιακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η δημοπρασία των αιγυπτιακών έργων, μέχρι να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά τους.

Τα  αντικείμενα βρίσκονται στην γκαλερί  Eweda και οι τιμές που ανακοινώθηκαν αρχίζουν από τα 150 δολάρια και φθάνουν μέχρι τα 4750 δολάρια ΗΠΑ.
Τα αντικείμενα είναι  αγγεία,  αγάλματα, ένα εκ των οποίων της Ίσιδος, ενώ άλλα έχουν ήδη πωληθεί.

Σε μια άλλη γκαλερί στην Μπίντοον έκαναν την εμφάνισή τους  26 αιγυπτιακά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και άγαλμα του θεού  Όσιρι και οι τιμές κυμαίνονται από 20 δολάρια ΗΠΑ μέχρι 12 χιλιάδες
Πολλά από τα έργα που δημοπρατήθηκαν έχουν ήδη πωληθεί, σημειώνει  το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου